Een goede slaaphouding

Slaap bij voorkeur op je zijde: dit is de beste houding voor je wervelkolom. Op de rug slapen mag ook; op de buik slapen is taboe want zeer slecht voor je lage rug en hersenen!
In zijlig: trek zeker je onderste been, en bij voorkeur beide benen, op in een hoek van minsten 120° met je bovenlichaam : in die houding worden de ruggenwervels als het ware “geparkeerd” in een ideale positie. Zo ontlast je jouw lage rug. Lage rugpijn is zowat de meest voorkomende rugklacht. Eventueel kan je zelfs een kussentje tussen je beide knieën steken.

In ruglig: sommige mensen met bepaalde pathologieën kunnen enkel op de rug slapen: maagreflux, problemen met hart en longen, schouderletsels, ademhalingsproblemen…. Dan steek je best een dik kussen onder de knieën of gebruik je de knieknik van de elektrisch verstelbare lattenbodem. Zo bekom je weer de hoek van 120° tussen je bovenbenen en je bovenlichaam.

Een ideale slaapomgeving

Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer. Zet elke dag het raam open; in de winter is een half uur voldoende. Zo droogt je bed goed uit. Zorg voor een verduisterde kamer, licht heeft een negatieve invloed op de slaap. Maak het bed niet op! Dit oogt mooier, maar het bed kan niet verluchten. Vergeet niet dat de mens per nacht gemiddeld 1 à 2 liter vocht verliest.

Was de lakens, slopen, en overtrekken elke week.
Gebruik een matrasbeschermer en een kussenbeschermer: het is praktischer om deze regelmatig te wassen dan de matrashoes en het kussen zelf (sommige kussens zijn trouwens niet wasbaar). Zo gaan je matras en je kussen langer mee. Gebruik bij voorkeur dekbedden van natuurlijke materialen: een synthetisch dekbed neemt veel minder vocht op dan bij voorbeeld katoen, dons, tencel of linnen. Vervang tijdig je kussen om de 5 jaar en je matras om de 10 jaar: je nek, je rug en je hele lichaam zullen er wel bij varen.

Onderhoud van textiel

Volg altijd goed de wasvoorschriften!

De temperatuur die aangeduid staat op de wasvoorschriften, is de maximum temperatuur waarop je mag wassen, dit betekent niet dat je altijd deze temperatuur moet gebruiken! Je mag gerust aan een lagere temperatuur wassen als het textiel niet erg vuil is.

Textiel slijt minder rap als je de wasmachine op een lager toerental laat draaien (b.v. 600 of 800 toeren i.p.v. 1400).

Was nieuw beddengoed voor het eerste gebruik.

Was overtrekken en slopen binnenstebuiten: zo vermijd je strepen en vervaging van de kleuren. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel zonder bleekmiddel; gebruik ook niet te veel product, je textiel wordt daar niet properder van.

Onze echte donsdekbedden mag je wassen in de wasmachine, en drogen in de droogkast. Let er wel op dat je het dekbed heel goed droogt. Een donsdekbed neemt zeer goed vocht op, maar droogt daardoor niet snel.

Onderhoud van uw donsdekbed

Een donsdekbed is een investering, je kan er dus maar beter goed zorg voor dragen. Deze eenvoudige onderhoudstips zullen de levensduur van het donsdeken zeker verlengen:

  • Schud het donsdeken dagelijks op, liefst vanuit de 4 hoeken, zodat het weer luchtig wordt. Hoe meer lucht in het dekbed, hoe beter de isolatie.
  • Maak je bed nooit op 's morgens maar laat het een paar uur (en liefst de ganse dag) openliggen. Zo kan het vocht uit het dekbed aan de lucht afgegeven worden.
  • Verlucht het dekbed af en toe in de open lucht, echter nooit bij vochtig weer of in de felle zon.
  • Draai het dekbed elke keer als je de overtrek vervangt (van hoofd- naar voeteneinde), zo verschuift de dons minder.
  • Stofzuig nooit het dekbed, en ga er niet op liggen, dit beschadigt de dons.
  • Een goed donsdekbed (d.w.z. met een echte donsvulling en een kwaliteitstijk) kan je wassen in de wasmachine, op max. 30°C, met een zacht wasproduct. Lees echter    altijd eerst de wasvoorschriften!
  • Om de 5 jaar kan je het dekbed best professioneel laten reinigen: dit betekent dat de vulling uit de tijk gehaald wordt en apart gewassen. Op die manier kan de tijk op hogere temperatuur gewassen worden, en wordt de dons vakkundig gereinigd in speciale machines. Indien nodig kan je zelfs de tijk laten herstellen, de dons laten bijvullen, een volledig nieuwe tijk of nieuwe vulling nemen, het dekbed laten vergroten, verkleinen, links en rechts met een verschillend gewicht laten afvullen, ...

Neem hiervoor contact op met ons, wij helpen u dan verder.