Het probleem van de boxspring

Wat je moet weten voor je koopt
24 februari 2024 in
Het probleem van de boxspring
Idees, Bert Peters

Boxsprings zijn zeer populaire slaapsystemen en niet zonder reden. Een boxspring oogt modern, is oneindig aanpasbaar aan je eigen smaak en stijl en is verkrijgbaar in bijna elke prijsklasse. Bovendien vind je ze quasi overal en zijn ze ook zeer populair onder de 'slaapspecialisten'.

throw pillow on bed frame

Toch zijn er niet enkel voordelen aan boxsprings; er zijn ook enkele cruciale tekortkomingen waar de meeste kopers niet van op de hoogte zijn. Het is onze bedoeling om bedshoppers zo goed mogelijk te informeren zodat ze weten waar ze moeten op letten bij de aanschaf van een nieuw bed en dus ook bij het overwegen van een boxspring.

Slaap of sliep je al op een boxspring en slaap je goed? Slaap gerust verder! Maar hou deze blogpost in gedachten voor later.

Comfortabel slapen is essentieel. Laten we daarom even uitleggen waaorm een boxspring misschien niet de beste keuze is.

Ergonomisch ondermaats

Boxsprings worden vaak gepromoot als de ultieme slaapoplossing, maar de realiteit is anders. Boxsprings vinden hun oorsprong eerder bij meubelmakers dan bij slaapspecialisten. Ontdek waarom een doordacht slaapsysteem meer is dan alleen een trendy boxspring.

Onnodig duur

Heb je je ooit afgevraagd waarom boxsprings meestal duur zijn? Vaak worden ze kunstmatig duurder gemaakt, o.a. door toevoeging van toppers en andere onnodige extra's. Ontdek hoe je waar voor je geld kunt krijgen zonder te bezwijken voor marketingtrucs.

slechte ventilatie

Door de (semi-) gesloten constructie van de boxspring is de ventilatie beperkt, wat kan leiden tot vochtophoping en een minder hygiënische slaapomgeving.


Voordat je investeert in een boxspring, is het belangrijk om de feiten te kennen. We beginnen met de ergonomie van een boxspring.

Ergonomisch ondermaats


Wanneer we spreken over slaapergonomie behandelen we hoofdzakelijk drukpunten. De aan- of afwezigheid van drukpunten op en 'in' je lichaam bepaalt voor het grootste deel of je je bed als comfortabel ervaart of niet (je kan er meer over lezen op onze sleep engineering pagina).

Boxsprings zijn in principe niet meer dan een houten doos, ('box') al dan niet gevuld met veren ('spring'), waarop een matras gelegd wordt. In de praktijk betekent dit dat de boxspring bodem dezelfde lichaamsondersteunende of drukverdelende capaciteiten heeft als een plank. Op deze manier wordt er extra druk gelegd op de prestaties van de matras. Je kan hier uitgebreid lezen waarom dit volgens ons geen goed idee is, maar kort samengevat komt het er op neer dat de matras tegelijk stevig en soepel moet zijn, wat uiteraard niet mogelijk is. (Dit is trouwens ook één van de redenen waarom 'toppers' aangeboden worden, om het tekort aan drukverdeling weg te werken)

Het gevolg hiervan is dat jij als slaper ofwel te hard zal liggen (bij het kiezen van een harde matras voor bovenop de boxspring) of in een put (bij het kiezen van een zachte matras).

Op onderstaande foto kan je mooi zien hoe het bekken van de slaper wegzakt en een put creeert. Daarnaast is er helemaal geen ruimte voor de schouders om weg te zakken. Het resultaat: een gekromde rug wat op lange termijn oncomfortabel zal aanvoelen, een voelbare druk op de schouder en mogelijk nekklachten. Daardoor zal je lang woelen, draaien en keren in bed voor je in slaap valt.

Het 'put' effect bij een boxspring.
Een doorsnee boxspring vs. het waveflex slaapsysteem, ontwikkeld door Vic.


Naast het ergonomische aspect van een boxsrping praten we ook graag even over de prijssetting.

Onnodig duur


Boxsprings zijn te vinden in ongeveer elke prijsklasse, van betaalbaar tot peperduur, dit is ook één van de redenen dat ze zo populair zijn.

De boxsprings in de lagere prijsklasses worden gemaakt van goedkopere materialen, vaak zitten er zelfs geen veren in de bodems maar een plank en zijn het eigenlijk 'box'en in plaats van 'boxsprings'. Door het gebruik van goedkopere materialen gaan de matrassen sneller doorhangen (putvorming). Ook is de thermo- en vochtregulatie ondermaats. 

Een boxspring uit het hogere segment ziet er dikwijls zeer chique uit, met een dure bekleding (stof of leder), in alle mogelijke kleuren en uitvoeringen. Aangezien het ergonomisch nut van de boxspring bodem zeer beperkt is, wordt dit gecompenseerd met een zeer hoge (lees: dure) matras en liefst nog een topper er bovenop. Zo komt de totaalprijs een stuk hoger uit. 

Opgelet: een dure boxspring heeft vaak geen enkele ergonomische meerwaarde ten opzichte van een goedkope, vraag expliciet naar het verschil in comfort bij een duurdere boxspring en laat je niet om de tuin leiden.

Nog een reden waarom de boxspring voor jou, de eindklant, duur kan uitvallen is door de lange verkoopsketen die er achter schuilt. Deze verkoopsketen is vaak historisch gegroeid voor het bestaan van de online winkels. Tussen fabrikant en eindgebruiker zitten verdelers en verkooppunten die als doel hebben om het product tot bij de potentiele klant te krijgen. Elke tussenstap moet echter wel bekostigd worden en hierdoor ligt de verkoopsprijs aan het einde van de rit een stuk hoger, zonder dat er een meerwaarde is voor jouw bed. Dit verklaart ook de soms absurd hoge kortingen:  de echte waarde van het product ligt een stuk lager.

Kortom: voor een comfortabele boxspring betaal je extra, de goedkopere boxspring gaat niet  lang mee en de duurdere is vaak onnodig duur.

Het 'put' effect bij een boxspring.

Als laatste halen we graag ook nog de ventillatie van een boxspring aan.

Slechte ventillatie


De boxspring is (zoals de naam zegt) een doos die aan de onderkant bekleed is met een doek en zo beperkte ventilatie toelaat. Bovendien is de ruimte eronder meestal zo klein dat je er met de stofzuiger of borstel niet onder kan om stof te verwijderen. En het volledige bed verplaatsen is niet altijd gemakkelijk. Dit verhoogt het risico op schimmel, stofophoping en een slechte vochtregulatie.

Een boxspring scoort dus zeker niet goed op alle belangrijke criteria van een comfortabel slaapsysteem. Ben je benieuwd naar hoe wij onze kennis gebundeld hebben en een eigen slaapsysteem ontwikkeld hebben dat wel rekening houdt met al deze criteria? Ontdek dan ons Waveflex® slaapsysteem!

Kennismaken met ons slaapsysteem? 

Deel deze post
Archiveren

Volgende lezen
De lente