Sleep engineering

Ook wel: de wetenschap van een goed bed.


Plan een afspraak

Wij bundelden al onze kennis in een zelf ontwikkeld slaapsysteem!
Ontdek hoe het jouw slaap kan verbeteren.

1. Waarom gezond slapen?

Veel mensen onderschatten het belang van een goede nachtrust. En dat terwijl goed slapen ervoor zorgt dat je lichaam herstelt van de dagelijkse activiteiten en dat je je vrolijker, energiek en alert voelt. Kortom: gezond slapen heeft zowel een fysiek als een psychologisch aspect.

De Waveflex is er om het fysieke aspect van het gezond slapen te garanderen. Door zijn unieke ontwerp ligt de slaper op een ontspannen manier in bed.

Het Waveflex slaapsysteem is een eigen ontwerp ontwikkeld met de menselijke anatomie voor ogen om zo de slaper en zijn/haar lichaam optimaal en comfortabel te kunnen ondersteunen tijdens het slapen.

1/3
"gemiddeld brengt een mens 1/3 van zijn leven al slapend door."
1 op 4
"meer dan 1 op de 4 belgen heeft last van chronische rugpijn."

- Groeispurt

De groeispurt (typisch 8 tot 18 jarigen) is het moment bij uitstek om over te schakelen op een ergonomisch slaapsysteem, zoals de Waveflex. Vanaf dit moment ontwikkel je namelijk een uitgesproken silhouette (denk: bredere schouders, smallere lenden, bredere heupen, ...) .

Ontdek meer

2. Anatomie van de rug

Als je kijkt naar de anatomie van een mens die rechtop staat zie je de natuurlijke, neutrale vorm van de wervelkolom. In deze houding is de druk tussen de wervels en de tussenwervelschijven minimaal. Zo is de wervelkolom het minst belast.

Naar de rug kijkend, zie je dat de wervelkolom mooi recht loopt (indien er geen houdingsafwijkingen zijn) en het silhouet dat gevormd wordt door een smal hoofd, brede schouders, smalle lenden en een breder bekken. Van opzij bekeken zie je dat de wervelkolom in een gebogen lijn loopt. Van boven naar beneden zie je een nek (cervicale) lordose, dan een borst (thoracale) kyfose gevolgd door een lende (lumbale) lordose en uiteindelijk een bekken (sacrale) kyfose.

Als we gewoon rechtop staan, nemen we automatisch een neutrale houding aan.. Als we gaan zitten, wordt het al moeilijker om niet te gaan doorzakken. Nog moeilijker wordt het als we gaan liggen.. Wanneer we slapen, treedt er een volledige ontspanning op en zijn we ons niet meer bewust van onze houding..

Als we liggen en/of slapen bepaalt het bed de houding en de vorm van ons lichaam (en wervelkolom). Het ideale bed slaagt erin om onze rug in die neutrale houding te laten liggen, zowel op de zijde als op de rug. De Waveflex lattenbodem is speciaal ontworpen om de rug in die neutrale houdingen te ondersteunen.

Hoe pakt de Waveflex lattenbodem dit aan?

3. Houdingscorrectie en slaaphouding


Het ontwerp van de Waveflex werd gebaseerd op het feit dat het menselijk profiel bij ruglig bijna identiek is aan dat bij zijlig (lijnen A en B).

Dit profiel toont aan dat zowel in rug- als in zijlig een sterk verlaagde schouderzone, een verhoogde lumbale zone en een verlaagde bekkenzone nodig zijn om de rug goed te ondersteunen.

De Waveflex is als het ware een steunende "rugzool". We verlaten de rechte lijn van het klassieke bed en vormen ons bed naar de anatomie van de mens. De verhoogde lumbale zone vormt het ankerpunt. Die is prominent aanwezig. De verlaagde schouder- en bekken zones zijn ruim genoeg om de individuele lichaamslengteverschillen op te vangen. Zo past de Waveflex voor alle lichaamstypes.


4. Drukverdeling


Om het slaapsysteem te vervolledigen wordt de Waveflex lattenbodem gecombineerd met een van de Waveflex matrassen. Deze matrassen hebben gemeenschappelijk dat ze gezoneerd zijn (5 of 7 zones met verschillende hardheid) om de werking van de lattenbodem te versterken.. bovendien verdelen ze de druk gelijkmatig over het volledige lichaam.. De verschillen zitten in de hardheden om verschillende lichaamstypes te kunnen opvangen. 


 

Een drukmeting toont aan wat het verschil is tussen een harde matras (linkse afbeelding) en een goede matras (rechts, Waveflex). Enkel als men op de zij kan liggen zonder het ervaren van drukpunten zal men deze slaaphouding ook volhouden. Dit is ook de reden waarom veel mensen niet op de zij kunnen slapen, wegens een slechte (= te harde) matras.

5. Slaapklimaat

Thermoregulatie

Om een goede nachtrust te bekomen is het ook van belang om het correcte dekbed te gebruiken, om zo een aangename temperatuur te verkrijgen in bed.

Vochtregulatie

Tijdens de nachtrust verliest de slaper gemiddeld 0,5 tot 2 liter zweet. Goede matrassen nemen dit vocht op en voeren het snel terug af via de lucht. Een extra matrasbeschermer is zeker aan te raden.

Anti-Allergisch

Voor mensen met allergieen kan het ook nodig zijn om bij de aanschaf van een matras (en bijhorend bedlinnen) na te gaan of deze een anti-allergische werking bezit. Bij al de types Waveflex matrassen is dit het geval.

Ergonomische instap

Niet te vergeten: voor een ergonomische en aangename instaphoogte kies je best voor een bed van zo'n 55 a 65 cm hoog.

Kort samengevat

Het is uitermate belangrijk dat je jezelf goed en juist informeert omtrent het belang van gezond slapen. Er bestaat namelijk veel verwarring omtrent wat een goed slaapsysteem is. Veel slaapsystemen zijn te hard (vaste latten, plank, harde matrassen, ...) en nog meer systemen zijn te zacht en bieden helemaal geen ondersteuning voor de wervelkolom (boxspring, waterbed, onnodig dikke matrassen, ...)

Om gezond te kunnen slapen heb je deze 3 zaken nodig:

1. Houdingscorrectie (met de juiste slaaphouding!) om uw rug te ontspannen en inwendige druk ervaring te vermijden.

2. Drukverdeling om oppervlakkige drukpunten te vermijden (slapende arm bijvoorlbeeld)

3. Een gezond slaapklimaat, om onder andere vocht en temperatuur op een aangenaam niveau te houden.


Ontdek hoe ons eigen ontwikkelde slaapsysteem jouw gezonde slaap garandeert!